maanantai 3. joulukuuta 2012

jatkuu

Joudun palaamaan vielä leikkaukseen, jossa paikattiin 6 reikää 24.9 eli siinä leikkauksessa poistettiin käytöstä 40cm suolta joka oli todella huonokuntoista ja laitettiin lepämään ja käyttöön otettiin vain 10cm suolta ja tehtiin uusi avanne vasemmalle puolelle. Se oli ainoa pätkä suolesta mikä oli enää terveenä. Sen kanssa tilanne sujui muuten hyvin, mutta maito, jota aluksi annettiin 1milli kolmen tunnin välein pikkuhiljaa lisäten huilasi läpi suolen ehtimättä lainkaan imeytyä suoraan avannepussiin. Tilanne oli muuten aivan hyvä, mutta koska B ei saanut tuosta ravintoa, jouduttiin hänen ravinto korvata ns. korkeakalorisilla liuoksilla suoraan suoneen, jotka sisältää mm. rasvaa ja hivenaineita. Nämä rasittivat B:n maksaa niin että sappirakko lakkasi toimimasta ja hänelle tuli sappistaasi, joka aiheutti hänelle 2 sappikiveä, lisäksi maksa-arvot kohosi aivan huikeisiin lukemiin esim alat arvo, jonka pitäisi olla alle 150 oli yli 600, bilirubiini ja konjukaalinen bilirubiini molemmat oli yli 300. B meni aivan keltaiseksi, silmän valkuaiset eivät enää olleet valkuaiset vaan keltuaiset. Pissa muuttui aivan ruosteen väriseksi ja munuaiset peittyi kalkkiin eli alkoi kalkkeutumaan. Tilanne meni niin huonoksi, että oli saatava lisää suolta, jotta voitaisiin vähentää nesteytystä ja lisätä maitoa, joka toivottiin alkavan imeytyä suoleen ja nyt päästäänkin seuraavaan leikkaukseen, joka tehtiin hänelle 8.10.
Leikkaus kesti yli viisi tuntia ja oli todella vaikea. Suolet, jotka olivat olleet levossa olivat liimautuneet mahassa suolikimpuksi ja 2 tuntia niitä koitettiin irrottaa toisista niin varoen, ettei tulisi reikiä, sillä suolet hänellä on kuin paperia. Kun ne oli saatu irti huomattiin 3 kuoliossa ollutta kohtaa, joten jälleen jouduttiin poistamaan lisää suolta häneltä. Myöskin suolien liittäminen toisiinsa oli todella vaikeaa, koska ompeleet kahlasi läpi suolien seinien. Mutta leikkaus saatiin jälleen tehtyä. Yksi asia mikä tuli esille leikkauksessa oli se, että paksunsuolen pää on joutunut hukkaan kiinnikkeiden viidakkoon, joten sitä ei voitu yhdistää ohutsuoleen, joten piti tehdä uusi avanne, tällä kertaa oikealle puolelle.
Jälleen alkoi toipuminen leikkauksesta. Pikkuhiljaa alettiin lisämään maitoa ja maksan tilanne alkoi parantumaan. 13.10 iloittiin B:n hyvästää voinnista. Tuntui, että nyt kaikki lähtee sujumaan. 14.10 pääsi vanhin katsomaan vauvaa, joka oli tosi hyvävointinen. Sain tuolloin piiiiitkästä aikaa imettää vauvaa. Yhden aikaa päivällä kävimme viemässä vanhin junalle, joka lähtu mummun ja papan luo syyslomalle. Menimme takaisin sairaalaan todella onnellisina siitä, kuinka B on hyvässä kunnossa. Meillä oli tapaaminen avannehoitajan kanssa klo 14. Hän tuli ja yhdessä aloimme siinä katselemaan B:n mahaa, kun yhtäkkiä huomasin kuinka uloste alkoi valumaan leikkaushaavasta, jonka piti olla jo kiinni, tietysti siinä oli vielä metallihakaset, joilla se oli suljettu. Haava on siis 24cm eli koko mahan levynen. Siinä hetkessä romahti maailma. Jalat meni valtoiksi ja tuntui, että ei voi enää edes hengittää. Aloin huutamaan lääkäriä paikalle, joka tulikin nopeasti. Katsoi tilanteen ja hälytti kirurgin paikalle. Kirurgi totesi, että nyt on tullut reikiä suoleen, joten ei auta muu kuin leikkaus. Kirurgi oli todella väsynyt tultuaan toisesta leikkauksesta, joten ei halunnut alkaa heti leikkaamaan, koska tarkkaavaisuus oli kyseenalaista väsyneenä. B joutuisi odottamaan seuraavaan aamuun täysin ravinnotta oikealla kyljellä makaamaan, jotta uloste valuisi mahaan, eikä pääsisi leviämään muualle haavan päälle levittämään bakteeria. Kyllä jälleen vietimme hyvin vähäunisen yön, koska pelko oli päällä niin valtava. Mitä jos taas tulee sepsis, B ei kestäisi sellaista kyllä. Aamu koitti ja lähdimme jännittyneinä ajamaan kohti Oulua. Siellä odotti hyvin nälkäinen ja kipeä tyttö meitä. Leikkauksen piti alkaa 8.30, mutta se viivästyi tunteja ja alkoi 12.00. Oli raskasta odottaa kelloa jälleen seuraten, että B pääsisi saliin. Kun vihdoin pääsi halusin lähteä ajelemaan pois sairaalan seinien sisältä, koska niin paljon tuskaisia hetkiä on siellä vietetty. Operaatio kesti 3,5 tuntia ja kun tulimme takaisin saimme kuulla, että suolessa oli 2 reikää ja lisäksi märkäpesäke suolien alapuolella niiden läheisyydessä.
Kertomus jatkuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti